23 дестинации на около 20 км разстояние в околностите на Кърджали

23 дестинации на около 20 км разстояние в околностите на Кърджали

villaeuphoria villaeuphoria август 6, 2021 Uncategorized

Древни тракийски светилища, скални образувания, красиви водоеми, храмове и паметници, които да посетите в местността

Докато разпускате в удобните и уютни спални помещения, топлите води на басейна, деликатно подбрани ястия и напитки и се наслаждавате на цялостната атмосферата на нашия хотел, имате чудесната възможност да привнесете към преживяванията си и да се обогатите с културно-исторически, духовни и забележителни разходки в околността. 

Представяме Ви 23 дестинации, които си струва да разгледате в околността и които ще оставят траен отпечатък в съзнанието Ви, ще разширят кръгозора и знанията Ви и ще усъвършенстват Вашата почивка. 

  1. Язовир Кърджали

Непосредствено до „Вила Еуфория“ се намира язовир Кърджали, който притежава уникална форма по конструкция. Разкрива прелестна и вдъхновяваща гледка, изпълва очите със съвършена красота. Специално за Вас от хотела сме подготвили разходка с моторница сред водите на водоема. Прочетете повече на Приключения.

Заедно с язовири „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, той акумулира водите на река Арда и се използва основно за добив на електроенергия. Предоставя подходящи условия за риболов. Язовирната стена е една от малкото в света, извисяващи се над голямо населено място – едноименният град Кърджали. От самата стена се открива прелестна панорамна гледка към част от язовира и града. 

2. Перперикон

На около 16 км от „Вила Еуфория“ е разположен най-големият на Балканите археологически комплекс Перперикон. Той представлява свещен скален град на траките, обитаван още през каменната ера. Впоследствие там са пребивавали римляни, византийци и българи, a през XIV век е унищожен от турците. 

Светилището е изградено на планински масив, върху чиято повърхност човешка ръка е обработвала различни скални постройки и помещения: басейн, скални тронове, зали и пейки, пътища, храм. Може да разгледате останки от крепостта, гробницата на владетелите, паметници от Античността, късноантична християнска църква. 

3. Кърджалийски пирамиди 

За някои от скалните образувания се разпространяват знаменити митове и легенди и до днес. Най-известна и с най-значим туристически интерес представлява скалната група Каменна сватба. Тук може да разгледате фигури с височина до 10 метра, които много наподобяват на хора и животни. Интересен е фактът, че скалите не са едноцветни, заради наличието на минерали и метални оксиди, върху които влияе съприкосновението с кислород. Прочута легенда разказва, че когато тръгнела сватбата, всеки който виждал лицето на булката, се вкаменявал. Така по време на една сватба духнал вятър и разкрил лицето на булката, закрит от воал. Внезапно всички гости се вкаменили.

Природната забележителност Кърджалийски пирамиди са скални образувания и се намират в Родопите. Преди повече от 40 милиона години, Източните Родопи са били дъно на море. Вследствие подводна вулканична дейност са се формирали причудливи скални образования от утаената пепел и скални късове. По-късно след като водите на морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на климата, дъжда, вятъра и слънцето. Така се формирали Кърджалийските пирамиди, които човек може да оприличи на човешки фигури, животни, птици и др. Различните масиви имат нееднаква и специфична структура и степен на рушимост, поради спецификата на скалите, от които е образувана. Затова може да срещнете лесно рушими камъни и значително по-здрави такива. 

Друго интересно скално образувание представляват Каменните гъби с гигантски размери до 2,5-3 метра с особени цветове и нюанси заради наличието на минерали. Преданието разказва, че Радуил имал 4 дъщери. Един ден, тръгвайки за вода, те били подгонени от орда нашественици. Девойките подплашили коня на водача, който паднал на земята и те го убили. Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последната девойка, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. 

Може да разгледате Кърджалийските пирамиди по хълмовете Каяджик и Чуката в Родопите. Групите скални масиви са разположени на различни отстояния едно от друго. Струва си да се разходите и да чуете още легенди, които проехтяват във величествената планина. 

4. Крепост Вишеград

Крепостта Вишеград датира от ІV – І век пр. Хр. и е разположена над водите на язовир Студен кладенец. На тази територия се намират Тракийска и Средновековна крепост. При Тракийската крепост на няколко места във вътрешността са открити подове на землянки и основи на пещи, фрагменти от глинени съдове, железни оръдия на труда и оръжия. Разположението на структурата на Средновековната крепост издава, че на това място се е издигал средновековен феодален замък. Укреплението е охранявало разклонението на пътя от Адрианопол до Филипопол към вътрешността на Родопите по долината на река Върбица.  

5. Тракийска крепост – с. Иванци

Крепостта е разположена на 300 м от село Иванци. Датира от VІІ – І век пр. Хр. Там се намира т.нар. Исаков връх с изящна гледка и се смята, че е имало църква и  гроб на знатен свещеник. По време на разкопките е намерена мраморна плоча с изображение на Зевс и са открити парчета от глинени съдове. 

6. Тракийска крепост и светилищен комплекс Чит кая – с. Лисиците 

Светилищният комплекс Чит кая се намира на десния бряг на язовир Студен кладенец под руините на крепостта Моняк. Чит кая в превод от турски означава „зиданата скала“. Счита се, че някога на това място е била разположена тракийска крепост. Самият комплекс датира от ІV – І век пр. Хр.  Може да видите около 50 на брой издълбани скални ниши с различни форми и размери. Наблюдават се зрелищни образувания, в които могат да се разпознаят човешки лица, влечуги и птици. На върха е поставен скален стол с неописуемо красив изглед към язовир Студен кладенец. 

В подножието на тракийската крепост се разполага еднокамерна полусферична гробница, издълбана в масивната скала. Наблюдават се следи от тракийско селище, където на намерени две надгробни могили. 

7. Крепост Моняк

Моняк е известна средновековна българска крепост, разположена на река Арда в Родопите. Цялата местност около скалите, на които е издигната изобилстват от древни доказателства за ранно обитаване от население с високи битови и културни умения. От възвишението се открива възхитителна панорама към планината, долините, склоновете и язовир Студен кладенец. При изграждането на Моняк е обърнато сериозно внимание на водохранилищата. В крепостта се намират два надземни резервоари за вода. Всичко това свидетелства за осигуряване на добро и защитено местообитание.

8. Светилищен комплекс Дъждовница 

Светлилищен комплекс Дъждовница е разположен на възвишения в Източните Родопи. На излизане от селото се виждат впечатляващи тракийски скални ниши, наподобяващи фигури и силуети, считани за изображения на праисторически божества. Смята се, че мястото има култов произход. В комплекса се срещат и други причудливи форми, за които процесът на изветряне също е спомогнал за образуването им. Местността е труднодостъпна.

9. Светилищен комплекс Харман кая

Харман кая е едно от най-мащабните тракийски скално-изсечени светилищни комплекси в Родопите. Светилището се е развило около естествена пещера. В подножието на платото може да се открие наличието на още една карстова пещера със следи от обработка. В скалния склон над реката е издълбана гробница.  

10. Пещера утробата

Пещера утробата се приема за древно тракийско пещерно светилище, което датира от XI – X в. пр. Хр. Представлява естествен процеп в скала, който е допълнително изсечен и оформен от човешка ръка и наподобява форма на утроба. В дъното на пещерата е издълбан свещен олтар, а в горната част на пещерата има пукнатина, през която всеки ден точно в 12 ч. влизат слънчеви лъчи за няколко минути. 

Изграждането на такъв тип пещери-утроби се свързва с култа към женското плодородие. 

11. Крепостта Патмос

Крепостта Патмос е разположена на скалист полуостров, където река Боровица се влива в река Арда. Запазени са останки от крепостни стени, основи на кула и църква. 

12. Кърджалийски манастир Успение Богородично

Манастирът Успение Богородично е православен храм, който се намира в град Кърджали. В двора е разположен построения около кладенеца параклис. Тук се съхранява частица от св. Кръст Господен, което се счита за изключително ценна реликва. Манастирът се посещава от българи и чужденци. 

13. Река Арда

Река Арда е десен приток на река Марица. Можете да се насладите на красивите й меандри в средното течение. Там реката криволичи сред скални масиви и куполи на Източните Родопи. Причината за образуването на красивите извивки се крие в планинския характер на реката. Подходящо е за риболов и излети. 

14. Река Върбица

Река Върбица е най-пълноводният приток на река Арда, която се влива в язовир Студен кладенец. За нейно начало се счита река Ерма. Тя има периоди на пълноводие и маловодие. Бреговата ивица създава условия за летни излети. Има възможност за риболов. А по долното течение на реката обитават различни представители на редки птици. На много места речната тераса достига ширина от около 1 км. 

15. Язовир Студен кладенец

Язовир Студен кладенец е разположен по средното течение на река Арда и е третият по големина в България. Главното му предназначение е регулирането на големия и силно вариращ сезонен отток на река Арда, напояване и производство на електроенергия. Използва се също за отглеждане на риби и практикуването на водни спортове в частта с езерото към язовира. По време на есенния си полет на юг спират за почивка розовите пеликани. 

16. Светилищен комплекс Големият и Малкият казан

Големият и Малкият казан се намират югоизточно от Кърджали, в Родопите и представляват светилищен комплекс, изграден от причудливи скални образувания, височината на някои от които надвишава 30 м. Могат да се видят трапецовидни ниши, гробница, жертвеници, проходи и др. Каньоните, оформени от река Казан дере, са два – Големия и Малкия казан. 

17. Скално светилище Калпак Кая

Калпак Кая представлява тракийско скално светилище, което се намира в Родопите недалеч от с. Ненково. Могат да се видят издълбани трапецовидни ниши в скални козирки с формата на шапки, както и останки от древно тракийско селище. С мястото се свързват различни предания. 

18. Средновековен мост по р. Боровица

Мостът се намира в близост до с. Ненково в Родопите. Изграден е на река Боровица, която е един от основните притоци на река Арда. Мостът притежава асиметрична форма, с 5 свода с различна големина и датира още от Средновековието. Има внушителен вид. Към днешно време е неизползваем въпреки, че е дострояван след набезите на буйните води на реката. 

19. Тракийско светилище Татул и гробът на Орфей

Татул е скален комплекс светилище, което се намира край село Татул. Пред 2011 г. е обявено за едно от чудесата на България. Представлява скален масив и пресечена пирамида. Там са намерени глинени съдове, датиращи от V – VI в. пр. Хр., човешки идоли, три колела – макети на Небесна колесница и част от златна маска. 

Съществува информация, че там е разположен гроба на Орфей. Безспорно това е едно от най-известните и бележити мегалитни паметници по българските земи. 

20. Светилището Ил кая

Ил кая е едно от най-труднодостъпните светилища, което се намира на територията на Източни Родопи. Известно е още под името Лековит камък, поради предание, което гласи, че там се изцеляват болни хора и носи здраве на посетителите. За целта е необходимо всеки да мине през проходната пещера 3 пъти. За пълно реализиране на ритуала се изисква от всеки човек да остави част от своя дреха. 

21. Счупената планина

Счупената планина е разположена близо до Момчилград в Родопите. Планината представлява стар вулканичен масив. В резултат на силно земетресение лявата част е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 300 метра и разлика във височината около 80 метра. Затова придават „счупен вид“ на планината откъдето произлиза името й. Действително представлява огромно свлачище, активирано от огромно количество валежи. 

22. Резерват Белите брези

Силно посещаваният от туристи резерват Белите брези е разположен в Родопите на 6 км. от Ардино. Създаден е с цел да опази единствено натурално растящата от бели брези гора в Родопите. Горите от естествени бели брези са рядкост в България. В нея могат да се срещнат и други видове дървесни растения. 

23. Тракийска крепост Калето

Останките от тракийската крепост Калето се намират в Родопите, в местността Орлови скали, близо до Ардино. До там се стига по маркирана пътека, в началото на която има малка дървена беседка. В околността са намерени много фрагменти от тракийска керамика.

Богата на древни тракийски светилища и скални образувания, тази местност ще Ви завладее със своя мистицизъм и тайнственост. Разказахме Ви за по-близките, но има още забележителности, които може да намерите на повече километри в околността, както и да си направите градска разходка в гр. Кърджали, в който ще откриете паметници на културата. Не забравяйте, че почивката може да се състои и в посещението на нови места и обогатяването с нови знания. Резервирайте Вашата стая или апартамент във „Вила Еуфория“ като се обадите на тел. 088 880 9364. Насладете се на един район, изпълнен с древни предания и легенди и богат на скални паметници с уникални форми.